Europa

La Comissió Europea es compromet amb Esquerra Republicana a prendre mesures contra l'Estat si constata vulneracions de drets fonamentals als CIE

La Comissió Europea s’ha compromès amb els eurodiputats d’Esquerra Republicana Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé a reconsiderar els fons que rep l’estat espanyol per acollir refugiats si constata que els CIE no respecta "la dignitat humana" dels interns. Així ho ha confirmat el comissari de Migració, Interior i Ciutadania, Dimitris Avramopoulos, en una resposta escrita a la pregunta que van fer els eurodiputats republicans fa tres mesos.

"Si es justifiquessin prou les denúncies d'ús indegut de fons europeus, la Comissió no dubtarà a prendre les mesures processals necessàries", ha dit Avramopoulos en referència a la partida de què disposa el govern espanyol per a acollir refugiats en el marc del Fons d’Asil, Migració i Integració (FAMI). Es tracta d’un fons que té com a objectiu finançar el pla d’acolliment a refugiats, tot i que també preveu que un dels àmbits d’actuació sigui el retorn dels refugiats al seu país d’origen, ja sigui pagant vols de retorn forçós com invertint en infraestructures com els CIE.

A la pregunta parlamentària, els eurodiputats republicans recordaven, però, que el FAMI estableix que "els estats membre han de garantir que totes les accions amb suport d’aquest fons es duguin a terme en ple compliment dels drets fonamentals i el respecte de la dignitat humana", i assenyala "la necessitat de garantir una política d'asil d'alta qualitat amb els estàndards més alts de protecció internacional".

En canvi, l'Estat espanyol ha gastat més de 4,5 milions d'euros del FAMI a CIEs on, tal i com han constatat informes d’ONGs com Amnistia Internacional i SOS Racisme, no es respecta la dignitat humana.

"Per a nosaltres, la resposta de la Comissió Europea és una bona notícia, perquè obre la porta a poder demostrar que hi ha hagut irregularitat dins els CIE", valora Jordi Solé. Segons Amnistia Internacional, aquestes irregularitat inclouen el tractament degradant i agressions físiques per part d’agents de policia en els centres, la discriminació per raons de nacionalitat, la manca d'atenció a grups vulnerables, com la comunitat LGTB, i la desconsideració per la salut dels interns.

"Els CIE són una vergonya democràtica. Les persones que hi estan tancades han comès una irregularitat administrativa, però no cap delicte ni han estat jutjades. Els CIE són pitjor que una presó, sense un reglament i sense drets pels interns. Allà depenen de l'arbitrarietat dels directors", ha dit Terricabras per la seva part.