Catalunya, Europa

A Esquerra Republicana de Catalunya treballem per l'exercici de la plena ciutadania

A les eleccions municipals dels 26 de maig del 2019 es presenten 262 candidatures de persones d'origen divers per Esquerra Republicana de Catalunya

Participar políticament en primera persona
Participar políticament en primera persona | Ciutadania i Migracions

Des de fa més de dos anys, Esquerra Republicana de Catalunya treballa per aconseguir que les persones d'origen divers puguin exercir el seu dret de sufragi actiu i passiu. A Catalunya es calcula que hi ha entre un 13% i un 15% de persones que no podran votar a les eleccions municipals a causa del seu origen.

A les eleccions municipals, el cens electoral s'obre als membres de la UE i als ciutadans dels dotze estats amb els quals l’Estat espanyol manté un tractat bilateral de sufragi (segons el principi de reciprocitat de l'article 13.2 de la Constitució espanyola), entre els que figuren Bolívia, Cap Verd, Xile, Colòmbia, Corea, l'Equador, Islàndia, Trinitat i Tobago, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai i el Perú. Tanmateix, les persones residents que no poden gaudir d’aquets conveni, com les més de 800.000 persones marroquines, no podran votar. Tampoc ho podran fer els gairebé 138.000 veneçolans, els més de 90.000 brasilers o els 77.000 argentins, entre altres.

Només, prop de 470.000 persones d’origen divers podran votar a les municipals d’aquest diumenge 26 de maig del 2019, gairebé la meitat dels quals són d'origen romanès i britànic. Però aquesta és una xifra molt allunyada dels més de 5 milions de veïns i veïnes d'origen divers que viuen a l’estat espanyol.

La sectorial de Ciutadania i Migracions d’Esquerra Republicana és un grup transversal i interseccional de persones diverses en gènere, en origen i en creences que porta treballant més de 10 anys i generant debats per promoure canvis importants i necessaris a les polítiques públiques envers la ciutadania d’origen divers. Amb la coordinació de la Núria Camps, i una gran feina de base dels grups locals, es va engegar una xarxa territorial que ha permès assolir la xifra de 262 candidats i candidates d'origen divers a les properes eleccions.  En la seva majoria són persones provinents del Marroc, seguides de Romania i d'altres països com ara Argentina, Perú, Itàlia, França, Bangladesh, Gran Bretanya, Colòmbia, Uruguai, Brasil, Senegal, Holanda, Gàmbia, Dinamarca, Noruega, Índia, Eslovènia, Kenya, Mèxic, Equador, Flandes, Haití, Egipte, Cuba, Txèquia, Alamània, Bulgària, Irlanda, Pakistan, Bèlgica, Paraguai o Xile.  


D'aquests 262 candidats i candidates, 118 són a les 10 primeres posicions i amb moltes possibilitats de sortir escollides i d'ocupar les gairebé 3.000 regidories que ERC ostenta a l'actualitat. Així, persones com la Soraya, en Jamma, Diaraye, Antonello, la Lourdes o l'Assia seran aviat les nostres regidores que veurem treballar en diferents àrees, i no només en les relacionades amb ciutadania i migracions, perquè un altre aspecte que s'ha tingut molt en compte des d'Esquerra Republicana de Catalunya són les polítiques d'interseccionalitat i transversalitat, atès que molts d'aquestes persones són expertes en temes ben diversos.

Existeixen polítiques que promouen la negació del ple exercici de la ciutadania, però Esquerra Republicana de Catalunya treballa per derogar-les.  Esquerra Republicana, és un partit que lluita per la justícia social, per les polítiques d'igualtat i pel reconeixement del ple dret de totes les persones que, pel motiu que fos, van decidir emigrar del seu país d'origen. El fet que moltes d’aquestes persones participin activament en una formació política suposa una de les més representatives mostres de relació directa amb el lloc on es viu, fet que, per si mateix, ja desmunta una bona colla de rumors i prejudicis sobre la població d'origen divers.

Per aquest motiu, ens cal mantenir la voluntat de treballar totes plegades. Per construir una República que ens ha de permetre gaudir de l’aplicació i el respecte dels drets humans, siguin aquests drets civils, drets polítics, drets socials, drets econòmics o drets culturals. Perquè són drets universals, interdependents i irrenunciables. Una República Catalana on l'estatus de ciutadania no vagi lligat a la nacionalitat o, menys encara, a una llei d'estrangeria que estigmatitza, persegueix i discrimina les persones.

*Foto feta el passat 11 de maig del 2019, a l'acte de Ciutadania de Barcelona ens van acompanyar alguns d'aquests 262 candidats i candidates d'Esquerra Republicana que volen fer de Catalunya un lloc millor per conviure.