La llegenda del Martisor o l'inici de la primavera

L'1 de març els nostres veïns i veïnes d'orígens romanes, búlgars i moldaus celebren el Martisor

La llegenda del Martisor o l'inici de la primavera
La llegenda del Martisor o l'inici de la primavera

Georgiana Ciupag

A la cultura dacica, el primer de març era considerat el dia de l'inici de la primavera. Això donava lloc a una sèrie de festivitats i tradicions que, avui en dia, encara es conserven a la zona de Romania, Moldàvia i Bulgària. Una d'elles, i la més popular, és el Martisor que, literalment significa el març petit.

Hi ha moltes llegendes que expliquen l'origen del Martisor però la més coneguda és la llegenda del Sol. Diuen que fa molt de temps, el Sol havia baixat a la Terra en forma d'un noi jove per ballar i celebrar la festa d'un poble i un drac dolent el va segrestar i el va tancar al seu castell. Aquesta llegenda diu que just després d'aquest incident, la gent i els animals, que van veure el Sol desaparèixer, estaven tan enfadats que ja no volien parlar ni riure. Però ningú era tan valent com per anar a rescatar-lo.

La llegenda del Martisor continua explicant que un dia, un noi jove va decidir anar a alliberar-lo. El camí era tan llarg que va tardar tres estacions a arribar – un estiu, una tardor i un hivern -. Tota la gent i tots els animals l'hi van regalar part de les seves forces perquè el jove valent guanyes al drac dolent.

Després de llargues lluites, el jove va aconseguir posar en llibertat el Sol, amb clams d'alegria per part de tota la gent. El Sol es va aixecar al cel, retornant la vida a tota la natura. Malgrat tot, el jove valent que va alliberar el Sol, va morir tacant la neu blanca amb la seva sang.

La llegenda diu que des d'aquell moment, cada 1 de març, la gent regala un Martisor als estimats.

El Martisor pot ser de moltes formes: un braçalet, un llacet, etc. Està format per dos fils, un de blanc i un de vermell. El fil blanc significa la neu, la puresa, el renaixement, la part femenina de la natura. El fil vermell és la sang del jove valent, la part masculina de la natura. Aquests dos fils junts representen l'arribada de la primavera, la derrota del mal però també representen amor i respecte.

El Martisor, es porta lligat al canell o bé penjat a la roba, durant tot el mes de març. L'últim dia del mes, es penja d'una branca d'un arbre fruiter que estigui florit. Així, la gent té la creença que l'any serà ric i ple d'alegries.

El Martisor és la metàfora perfecta per dir que el bé sempre guanya, que per molt llargues i dures que semblen les lluites, mai ens hem de rendir. El Martisor també és el sacrifici, també és el fruit de moltes derrotes i també la llavor de moltes victòries.  

-------

Romanès: 

Legenda Martisorului

Intai Martie are o simnificatie deosebita pentru romani. In cultura dacica, prima zii a lunii Martie, era considerata ziua inceputului de primavara. Acest lucru a dat nastere unor serii de festivitati si traditii care inca se pastreaza in zona Romaniei, Moldovei si Bulgariei. Una dintre ele si cea mai populara este Martisorul.

Exista multe legende care explica originea Martisorului, dar cea mai cunoscuta este cea a Soarelui.

Se spune ca in urma cu mult timp Soarele a coborat intr-un sat la hora, avand forma unui tanar fecior. Un zmeu rauvoitor l-a rapit pe acesta dintre oameni si l-a inchis in castelul sau. Aceasta legenda spune ca, imediat dupa acest incident, oamenii si animalele care vazusera Soarele, erau atat de suparati, incat se negau sa mai vorbeasca sau sa se distreze. Insa nimeni nu era atat de curajos incat sa-l elibereze.

Cu toate acestea, legenda Martisorului explica ca intr-o zii, un fecior tanar a decis sa-l elibereze. Drumul era atat de lung incat a durat trei anotimpuri pana a ajuns -o vara, o toamna si o iarna-. Oamenii si animalele i-au dat parte din fortele lor pentru a invinge zmeul.

Dupa o lupta foarte lunga, tanarul fecior a reusit sa elibereze Soarele, in bucuria intregii lumi. Soarele s-a ridicat pe cer si a reinviat intreaga natura. Cu toate acestea, tanarul curajos a murit iar sangele acestuia s-a scurs pe zapada alba.

Legenda spune ca incepand din acel moment, pe fiecare intai Martie, fiecare persoana daruieste un Martisor celor dragi.

Martisorul este un mic obiect de podoaba. Consista din doua fire impletite, unul alb si unul rosu. Firul alb reprezinta neaua, puritatea, renasterea, partea feminina a naturii. Firul rosu reprezinta sangele tanarului curajos, partea masculina a naturii. Amandoua firele reprezinta sosirea primaverii, infrangerea raului. Deasemenea sunt un simbol al iubirii si respectului.

Martisorul se poarta legat la incheietura mainii sau prins in piept, pe tot parcursul lunii Martie. In ultima zi a lunii, acesta se leaga de o creanga a unui pom fructifer inflorit pentru ca anul sa fie imbelsugat si plin de bucurii. 

Martisorul este metafora perfecta pentru a interpreta que binele invinge intotdeauna raul. Ca, oricat de lunga poate fii lupta, nu trebuie sa renuntam niciodata. Martisorul, de asemenea, reprezinta si sacrificiul. Reprezinta rodul multelor infrangeri si samanta multelor victorii.