Acte Combatem la Islamofòbia

11 de desembre Acte amb Ernest Maragall: Combatem la Islamofòbia

Acte Combatre la Islamofòbia
Acte Combatre la Islamofòbia

El 12 de desembre s'ha instaurat el dia Internacional per la lluita contra la islamofòbia. El passat dimarts 11 de desembre a la Casa Golferichs, La Federació d'ERC- Barcelona, conjuntament amb la sectorial de Ciutadania i Migracions d'Esquerra Republicana va organitzar fer la xerrada 'Combatem la islamofòbia', amb la participació d'Ernest Maragall, candidat a l'alcaldia de Barcelona, Najat Driouech, diputada al Parlament de Catalunya, Siham Lech-Hab, presidenta de Joventut Multicultural Musulmana i vam comptar amb la moderació de Mustapha Aoulad Sellam, president d'Stop Als Fenòmens Islamòfobs.

En Mustapha va posar en context d'on va néixer el terme islamofòbia, que va ser a principis del segle XX i per tant el fenomen no és nou com algunes veus estan afirmant, i com al llarg dels anys s'ha anat reflexionant sobre la vulneració de drets i la discriminació que suposa aquest concepte. Per lluitar pel reconeixement de la igualtat i per la defensa dels drets, Mustapha va citar diversos pensadors com Abdenur Prado, Gema Martín Muñoz, Louise Gustave, Fernando Bravo i Alain Quellien. A més, va explicar la seva col·laboració en l'elaboració del Pla municipal contra la islamofòbia a Barcelona, que té entre altres objectius:

· Fer visible la islamofòbia com una forma de discriminació.

· Contrarestar la generalització d'imatges negatives sobre l'Islam i sobre les persones musulmanes.

· Normalitzar la diversitat religiosa a la ciutat i reforçar els mecanismes de garantia contra les discriminacions islamòfobes.

Pel que fa a la Siham Lech-Hab, presidenta de Joventut Multicultural Musulmana, va enumerar les diverses discriminacions que pateixen sobretot les dones musulmanes que porten hijab sobretot, quan volen accedir als estudis i/o a una feina. També va parlar de la responsabilitat de la joventut musulmana per formar-se i crear noves narratives que positivitzin el fet musulmà.

Najat Driouech va coincidir amb els altres ponents en el fet discriminatori envers les musulmanes que viuen a Catalunya, però no només pel fet de portar mocador, sinó a l'hora de trobar feines i a causa de l'origen de les persones. Najat va posar un exemple viscut en persona, quan treballava com a tècnica d'ocupació a l'Ajuntament del Masnou. Va haver de lluitar contra els prejudicis, que es convertien en discriminació i racisme quan els empresaris no volien contractar a persones musulmanes. Aquesta desigualtat i la falta de referents de persones musulmanes com ella li van fer prendre la decisió de lluitar per ser diputada al Parlament de Catalunya de la mà d'ERC. La seva tasca ha despertat islamofòbia de tota mena, però ella continua treballant per tots els i les ciutadanes i actualment participa en la Comissió de Salut, a la Comissió de Justícia, a la Comissió del Síndic de Greuges, a la Comissió de la Infància, a la Comissió d'Investigació sobre els atemptats del 17 i el 18 d'agost del 2017 i a la Comissió de Treball, Afers Socials i Famílies

Finalment, l'Ernest Maragall va aclarir que una societat laica no volia dir que fos antireligiosa, sino que disposava de cultures compartides. Maragall va defensar la laïcitat com a actitud, perquè significa una mirada positiva envers la diversitat religiosa. Segons el seu parer, el remei contra la intolerància no passa per la tolerància ni per les actituds paternalistes. Ha d'anar més enllà. El candidat va demanar que siguem capaços de passar dels Plans (Pla contra la Islamofòbia) a les Accions. Que transitem de la discriminació positiva a practicar l'equitat com una norma, com una llei i com un espai real d'acció política, per evitar que continuem trobant-nos amb casos d'islamofòbia com els que han explicat la Najat i en Siham. Maragall també ha recalcat que venen temps difícils i que és necessari que tots avancem plegats i actuem positivament. Que no acceptem la discriminació negativa i treballem per una discriminació positiva.

Des de la fila zero, la Laura Díaz, del Centre Cultural Islàmic Català, per la seva banda, va parlar de la discriminació que pateixen les dones que utilitzen el vel (hijab). Va insistir que si es vol, qualsevol uniforme es pot adaptar perfectament a l'ús del vel i va coincidir amb l'Ernest en advertir que si no s'implementen unes lleis que obliguin a les empreses a posar el dret a la religió per damunt del dret a la imatge, no es pot parlar d'exercir drets reals.

L'Abul Alloui  de la Casa Amaziga de Catalunya, al seu torn, va celebrar que a la taula hi hagi interlocutors que protagonitzen en primera persona la lluita contra la discriminació islamòfoba, i va animar al fet que els joves musulmans s'empoderin i siguin encara més que musulmans. Ja que la identitat agafa altres aspectes, més enllà del fet religiós. També va alertar que s'ha de tenir cura amb les narratives negatives que surten de les mateixes persones que lluiten contra la islamofòbia. També va fer referència al maltractament que fan els mitjans de comunicació sobre l'islam, que parlen com a experts del tema sense tenir-ne prou coneixement i que fan créixer, d'aquesta manera, els prejudicis contra les persones musulmanes. A més, va proposar deixar de parlar de col·lectius i tractar el fet parlant persones com a individus i no com a col·lectius, per evitar així de caure en estigmes grupals que no són reals.

Per tancar l'acte, en Mustapha va fer un recull d'idees més rellevants de les intervencions i el debat: que les persones musulmanes han de ser actors i actores, protagonistes i referents per a tothom. Que han de ser proactius i normalitzar la relació amb la resta de la societat catalana i treballar per la construcció d'una identitat positiva. Ernest Maragall va completar-ho qüestionant que passaria si en comptes de preguntar-nos quin Islam volem, millor ens preguntéssim quina Catalunya volem o quina Barcelona volem. Les persones musulmanes han d'estar en els debats ciutadans i cada vegada més han de ser referents, com ja ho és la nostra diputada Najat Driouech. I va demanar bastir altres referents en tots els camps.

Articles relacionats
Jornada l'Islam a Catalunya